woensdag 16 december 2020

Rijstsalade met tuinbonen en zure kersen (Iran)

RIJSTSALADE MET TUINBONEN EN ZURE KERSEN

Deze salade is een kruising tussen twee Iraanse klassiekers: bagalee polo (een gelaagd rijstgerecht met tuinbonen en dille) en albaloo polo (saffraanrijst met zure kersen). Ik heb de lekkerste ingrediënten van beide gerechten gecombineerd tot een friszure rijstsalade, die perfect is als lichte, zomerse maaltijd. Je kunt verse of diepvriestuinbonen gebruiken, maar vergeet hoe dan ook niet om de taaie velletjes na het koken te verwijderen.

200 gram bruine basmatirijst
1 theelepel zeezout
200 gram tuinbonen, gedopt
¼ theelepel saffraandraadjes
een snuf suiker
2 eetlepels kokendheet water
70 gram amandelschaafsel
70 gram gedroogde zure kersen (of gedroogde gewone kersen of gezoete gedroogde cranberry’s)
10 gram verse dille, fijngehakt
10 gram verse muntblaadjes, fijngehakt
1 bosui, schoongemaakt en fijngehakt
150 gram feta, als garnering (optioneel)

DRESSING
4 eetlepels extra vergine olijfolie
3 eetlepels citroensap
geraspte schil van ½ biologische citroen
½ teen knoflook, geperst
1 theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper


Spoel de rijst een aantal keer tot het water helder blijft. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de rijst en het zout toe. Kook de rijst tot hij gaar is. De kooktijd van de rijst kan variëren van 20 - 40 minuten, dus volg de aanwijzingen op de verpakking. Giet de gare rijst af, spoel hem af met koud water en laat hem afkoelen. Kook de tuinbonen 4 minuten (diepvriestuinbonen 6 minuten) tot ze beetgaar zijn. Controleer dit door 1 tuinboon uit zijn velletje te knijpen en te proeven. Giet de tuinbonen af, laat ze afkoelen en dubbeldop ze. Verwijder het liefst ook het witte kiempje bij de navel, want dat kan een bittere smaak opleveren. Doe de tuinbonen in een serveerkom. Maak saffraanwater. Maal de saffraandraadjes met de suiker in een vijzel en voeg het kokendhete water toe. Laat de saffraan trekken. Rooster het amandelschaafsel ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan op laag vuur tot het lichtbruin is. Voeg het amandelschaafsel, de zure kersen, de dille, de munt en de bosui toe aan de tuinbonen. Schep 5 eetlepels afgekoelde rijst in een kommetje en meng het saffraanwater erdoor, zodat de rijst goudgeel wordt. Voeg deze saffraanrijst met de rest van de rijst toe aan de salade-ingrediënten in de kom.
Maak de dressing: Klop de olijfolie, het citroensap, de geraspte citroenschil, de knoflook, het zout en de peper door elkaar. Giet de dressing over de salade en meng alles goed. Proef en breng de salade op smaak. Verkruimel eventueel vlak voor het serveren de feta erboven.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : salade

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: