woensdag 16 december 2020

Maast-e Chekideh (Iran)

MAAST-E CHEKIDEH (UITGELEKTE YOGHURT)

De Perzische keuken kent een uitgebreide serie heerlijke dipsauzen. Het is een van de dingen die het eten zo speciaal maken. Maast-e chekideh - uitgelekte, dikke yoghurt - is de basis voor een deel van deze sausjes. Het is ook lekker op zichzelf, met een van de vele Perzische platbroden, of als extraatje bij verschillende stoofpotjes (khoresh) of rijstgerechten (polow). Maast-e chekideh is een van de essentiële ingrediënten van een Perzisch menu. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid maast-e chekideh want het is heel veelzijdig en je kunt het lang in de koelkast bewaren.

2 kilogram Griekse yoghurt
80 milliliter extra virgin olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
zeezout
versgemalen zwarte peper


Schenk de yoghurt in een kaasdoek of een dunne theedoek. Hang deze 4 - 6 uur boven een kom in de gootsteen (hoe langer de yoghurt uitlekt, des te dikker hij wordt). Schep de uitgelekte yoghurt in een kom en roer er de olijfolie, knoflook en wat zout en peper door.
Je kunt hier verschillende gerechten mee maken:
• Voeg verse, fijngesneden kruiden toe aan de maast-e chekideh.
• Maak kleine balletjes maast en rol ze door fijngesneden verse kruiden.
• Snijd een komkommer en wat verse dille en munt fijn en roer ze erdoor.
• Gebruik moosir, een Perzische gedroogde sjalot die je in Perzische winkels kunt vinden. De smaak is heel speciaal. Je moet de moosir 3 - 4 uur weken en dan goed onder de kraan afspoelen. Snijd harde stukjes eraf, snipper de sjalot en roer de snippers door de maast-e chekideh met verse, fijngesneden munt. Versier met rozenblaadjes.

8 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Geen opmerkingen: