zondag 21 juni 2020

Lou Sabaïoun (Monaco)

LOU SABAÏOUN (SABAYON)

Oorspronkelijk een ontbijtgerecht uit Piëmont, dat daar louter en alleen met Marsala wordt gemaakt, maar waarop tot in Nederland toe variaties zijn verzonnen. In Monaco (en Nice) mag het ook met sherry, madera, muskaatwijn, u ziet maar. Men neemt aan dat het Italiaanse woord zabaglione samenhangt met het Siciliaanse zabbina, kloppen. In ieder geval moet er geklopt worden.

1 deciliter gepasteuriseerde eidooier
40 gram suiker
0,6 deciliter sherry, madera of muskaatwijn


1 Deciliter gepasteuriseerde eierdooier boven de damp van kokend water loskloppen met de garde van een mixer. Al kloppend 40 gram suiker erin laten lopen. Ten slotte 0,6 deciliter wijn erdoor en nog 5 minuten kloppen tot de massa bindt. Meteen serveren in kleine coupes.

2 personen

gebied : Monaco
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: