zondag 21 juni 2020

Gevulde kip uit Albanië (Albanië)

GEVULDE KIP UIT ALBANIË

1 panklare kip van 1¼ - 1½ kilogram
peper uit de molen
zout
5 eetlepels olie
75 gram boter
½ liter kippenbouillon
50 gram gewassen rozijnen zonder pitjes
100 gram paneermeel
50 gram fijngehakte gepelde hazelnoten
50 gram fijngehakte gepelde amandelen
25 gram gepelde pijnboompitten of pinda’s
100 gram goed gewassen afgeriste aalbessen of ontpitte kersen
2 eetlepels suiker
eventueel wat melk
soja of aroma


Was de kip zeer zorgvuldig, droog het vlees met keukenpapier of een doek en bestrooi de kip in- en uitwendig met peper en zout. Verwarm 4 eetlepels olie, voeg 2 eetlepels boter toe en bak daarin de kip rondom vlug mooi van kleur. Schenk de helft van de bouillon bij de kip en laat die 10 minuten sudderen. Draai dan de warmtebron uit.
Verwarm 10 eetlepel bouillon en week daar de rozijnen in.
Rooster het paneermeel in een droge koekenpan met dikke bodem onder geregeld omschudden. Doe het paneermeel met de rest van de boter in een kom en doe daar de hazelnoten, de amandelen, de pijnboompitten, de aalbessen, de geweekte rozijnen met het weeknat en de suiker in. Voeg de rest van de bouillon toe en maak het mengsel smeuïg, eventueel met wat melk. Doe er naar smaak peper, zout of soja bij. Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm deze voorop 200°C.
Bestrijk de ovenschaal met de rest van de olie. Neem de kip uit de pan, schep het notenmengsel in de buikholte van de kip en zet deze met houten cocktailprikkertjes vast. Leg de kip in de ovenschaal, schenk de kippenjus over de kip en laat, onder af en toe overgieten met de jus, desgewenst aangevuld met wat warm water of bouillon, de kip door en door warm en gaar worden. Verwijder vlak voor het serveren de houten prikkertjes.

8 personen

bereidings- / oventijd : 40 - 60 / 50 - 60 minuten

gebied : Albanië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan (Koken zonder grenzen) / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: