maandag 4 mei 2020

Tajine van gebakken bloemkool met kikkererwten (Algerije)

TAJINE VAN GEBAKKEN BLOEMKOOL MET KIKKERERWTEN

BLOEMKOOL
3 kleine bloemkooltjes
5 - 7 eieren
blaadjes van 3 takjes tijm
zeezout
zwarte peper
een snuf saffraan
1 teen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt

TAJINE
300 gram kikkererwten, 24 uur geweekt in water (ververs het een keer)
1 grote ui (of 2 middelgrote)
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie, plus wat extra voor de kikkererwten
1 eetlepel ghee
korianderzaad
verse koriander, fijngesneden
versgemalen zwarte peper
1 gram saffraan
1 theelepel gemalen komijnzaad
½ eetlepel tomatenpuree
400 gram aardappels
zout


Giet voor de tajine de kikkererwten af, spoel ze kort af en doe ze in een schone pan. Overgiet ze royaal met vers water, breng aan de kook en kook de erwten zonder zout in 1 - 1½ uur gaar. Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd een scheut olijfolie toe.
Pel de ui en de knoflook en snijd de ui in ringen en de knoflook in schijfjes. Verhit de olijfolie met de ghee in een grote tajine en smoor de ui samen met knoflook, korianderzaad, gesneden koriander, peper, saffraan, gemalen komijn en de tomatenpuree tot de ui licht gaat kleuren. Maak de bloemkooltjes schoon (bewaar de bladeren) en stoom ze 7 minuten in een stoompan; laat ze afkoelen. Verhit de oven tot 200°C. Zet een vierkante bakvorm (liefst met losse bodem) van 22 centimeter zijlengte klaar. Bekleed de bodem en de rand met bakpapier. Verdeel 2 bloemkolen in roosjes en houd de andere kool apart. Klop de eieren los in een grote kom, voeg de bloemkoolroosjes toe met tijm, zout en peper, saffraan, knoflook en bleekselderij. Schud het mengsel in de voorbereide vorm en bak de koek 15 - 18 minuten in de oven. Haal hem uit de oven en laat iets afkoelen.
Schil en was intussen de aardappels en kook ze gaar in kokend water met zout; giet ze af. Schep de kikkererwten uit het kookvocht (bewaar dit) en doe ze in de tajine. Voeg ook de aardappels toe en zout en peper naar smaak. Verdeel de achtergehouden bloemkool ook in roosjes en doe ze in het kikkererwtenmengsel; roer er naar smaak nog een beetje kikkererwtenkookvocht door.
Haal de bloemkoolkoek uit de vorm en snijd hem in minstens 8 carrés; leg deze in het groentemengsel, sluit de pan en zet het gerecht nog 8 - 10 minuten op heel laag vuur.
Serveer het gerecht in een grote schaal die je bekleedt met bloemkoolblad.

6 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Nomadische keuken van Raïnaraï : Vegetarisch & vis / Laurent Med Khellout

Geen opmerkingen: