woensdag 13 mei 2020

Gravlax (Zweden)

GRAVLAX (ZALM UIT ZWEDEN)

6 eetlepels grof zeezout
2 eetlepels zwarte peperkorrels, gekneusd
5 - 6 eetlepels suiker
1 theelepel pimentbessen, gekneusd
1 hele verse zalm van 3 kilogram, gefileerd maar wel met vel
2 bosjes verse dille, takjes 2 - 3 keer doorgesneden
geroosterd witbrood
mosterd-dillesaus


Zout, peper, suiker en piment mengen. Mengsel op binnenkant van beide zalmhelften wrijven en beetje indrukken.
Eén zijde zalm, met velkant naar onder, op schaal ter grootte van zalm leggen. Dille in dikke laag en goed verspreid op zalm leggen (zalm helemaal bedekken). Andere zalmzijde erop leggen met velkant naar boven.
Schaal strak met plasticfolie afdekken en verzwaren met gewicht (bijvoorbeeld volle conservenblikken op broodplank). Zalm 48 uur in koelkast zetten. Gravlax elke 12 uur keren.
Na 48 uur het vocht dat zich heeft gevormd afgieten en 2 eetlepels vocht bewaren. Zalm schoonwrijven (kruiden en dille verwijderen). Gravlax in heel dunne plakken snijden en licht met achtergehouden vocht bestrijken. Serveren met dunne sneetjes geroosterd brood en mosterd-dillesaus. Garneren met dille.

25 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 25 minuten / 48 uur

gebied : Zweden
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair mei 1999

Geen opmerkingen: