zondag 29 april 2018

Yaourti (Griekenland)

YAOURTI (YOGHURT)

1 liter geitenmelk
2 eetlepels ongepasteuriseerde gewone yoghurt


Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt, neem dan van het vuur en laat tot lichaamstemperatuur afkoelen (zodat hij nog ietsje warm is als u er een vinger in doopt).
Schenk de melk al roerend geleidelijk bij de yoghurt. Doe de vloeistof over in een goed afsluitbare fles met wijde hals en doe hem dicht, of schenk in een kom of in een aantal kleine potjes, dek die af en zet 5 - 6 uur op een warme plek (op een puntje van het fornuis of bij een radiator bijvoorbeeld) tot de yoghurt dik is. De yoghurt is in de koelkast tot 6 dagen houdbaar.
Na verloop van tijd krijgt de yoghurt een iets bittere smaak, maar zo lang hoeft u hem niet te bewaren. Met wat suiker of honing erdoor geroerd, vormt het een verrukkelijk ontbijt. En ook als saus of marinade voor vlees, vis en groenten is deze yoghurt heerlijk. Hij heeft precies de juiste zuurgraad voor het bakken van koekjes en brood. U kunt deze yoghurt bovendien in plaats van room voor puddingen gebruiken, en als u hem laat uitlekken, kunt u er een soort kwark van maken.

1 liter

gebied : Griekenland
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Geen opmerkingen: