zondag 29 april 2018

Tiropitakia (Griekenland)

TIROPITAKIA (KAASDRIEHOEKJES)

100 gram ricotta (u kunt ook cottage cheese gebruiken)
150 gram feta
50 gram kefalotiri of Parmezaanse kaas, geraspt
2 kleine eieren, iets losgeklopt
2 eetlepels gehakte peterselie
1 snufje geraspte nootmuskaat
vers gemalen peper
40 gram boter, gesmolten
225 gram filodeeg
water, om te besprenkelen


Doe de verschillende kaassoorten in een kom en prak ze met een vork. Klop er de eieren door en roer er dan de peterselie door. Breng op smaak met nootmuskaat en peper.
Bestrijk de bodem van een bakvorm van 23 bij 18 centimeter met gesmolten boter. Snij de vellen filodeeg bij op maat van de vorm en maak een laag van 8 vellen die u stuk voor stuk met wat gesmolten boter bestrijkt. Dek de overgebleven deegvelletjes met een vochtige doek af om uitdrogen te voorkomen.
Strijk het kaasvulsel over het deeg en dek dan af met 6 deegvellen, die u ook weer stuk voor stuk met wat gesmolten boter bestrijkt. Kras driehoekjes op het oppervlak en kerf ze in tot u het vulsel bijna raakt.
Sprenkel wat water over het oppervlak zodat het deeg bij de randen niet omkrult.
Laat de koek 40 - 45 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bros en mooi bruin is. Laat het gebak iets afkoelen en verdeel het dan, als u het direct wilt presenteren, in de gemarkeerde driehoekjes.
Geef er, als u dit gebak binnenshuis bij een borrel wilt presenteren bordjes of papieren servetjes bij - deze kaaskoekjes zijn overheerlijk, maar ze kruimelen erg.

24 stuks

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Geen opmerkingen: