zondag 29 april 2018

Lagos me Saltsa Karithia (Griekenland)

LAGOS ME SALTSA KARITHIA (GESMOORDE HAAS MET WALNOOTSAUS)

1 middelgrote haas, in stukken verdeeld
1 ui, gepeld en in plakjes
3 eetlepels azijn
6 eetlepels olijfolie
70 gram boter
3 deciliter water
1,5 deciliter rode wijn
4 eetlepels citroensap
zout
vers gemalen peper
½ theelepel gemalen kaneel
3 laurierbladeren
150 gram walnoten, gepeld en geplet
1 eetlepel bloem
3 eetlepels cognac (naar keuze)
6 middelgrote sneetjes brood, korst verwijderd
takjes koriander of peterselie, ter garnering


Leg de haas een nacht in een kom water met de ui en de azijn. Giet af en dep de stukken haas droog.
Verhit de olie met 40 gram van de boter in een vuurvaste kasserol en braad er de stukken haas 15 minuten op een matig vuur in tot de stukken aan alle kanten mooi bruin zijn. Schenk er het water, de wijn en het citroensap bij, strooi er het zout, de peper en de kaneel over en voeg de laurierbladen toe.
Doe het deksel op de kasserol en laat 2 uur stoven tot de haas gaar is. Meng de walnoten door de bloem en roer het mengsel door de jus. Mocht u cognac gebruiken, roer die er dan eveneens door. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
Smelt de rest van de boter en bak er de sneetjes brood rondom bruin en knapperig in. Snij ze in driehoekjes en schik ze op een schaal. Leg de haas op het brood en schenk er de saus over. Garneer met de koriander of peterselie.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Geen opmerkingen: