zondag 29 april 2018

Revythia Soupa (Griekenland)

REVYTHIA SOUPA (SOEP VAN KIKKERERWTEN)

450 gram gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt, gespoeld en uitgelekt
2 liter water
6 eetlepels olijfolie
2 grote uien, gepeld en in plakjes
2 wortels, gewassen en in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
2 eetlepels tomatenpuree
2 grote tomaten, ontveld en in plakjes
4 eetlepels gehakte selderijblaadjes
zout
vers gemalen peper
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels gehakte peterselie


Doe de kikkererwten in een pan, zet ze onder water en breng dat aan de kook. Laat ze 15 minuten op een hoog vuur met het deksel op de pan koken, giet ze dan af en gooi het kookwater weg.
Doe de kikkererwten terug in de pan, schenk er 2 liter water op en breng aan de kook. Schep er het bovendrijvende schuim af. Doe het deksel op de pan en laat 1¾ uur zachtjes koken tot de erwten gaar zijn.
Verhit intussen de olie in een pan. Laat de uien, wortelen en knoflook, regelmatig omscheppend, 5 à 6 minuten in de olie bakken tot de groenten beginnen te kleuren. Roer er de tomatenpuree en de in plakjes gesneden tomaten door en laat nog eens 5 minuten doorbakken. Schep 4 eetlepels van de kikkererwten met een schuimspaan uit de pan en hou ze apart. Roer het groentenmengsel door de kikkererwten in de pan.
Pureer de soep in een keukenmachine, doe het mengsel terug in de pan en voeg er de achtergehouden kikkererwten aan toe.
Breng op smaak met zout en peper, roer er het citroensap door en warm voorzichtig weer op. Dien gegarneerd met peterselie op.

4 - 6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : soep

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Geen opmerkingen: