woensdag 25 april 2018

Fava (Griekenland)

FAVA (PUREE VAN GELE SPLITERWTEN)

250 gram gedroogde gele spliterwten of gedroogde tuinbonen
1 kleine ui, gehakt
3 eetlepels olijfolie
8,75 deciliter water
1 theelepel zout, plus wat extra
2 eetlepels gehakte verse dille, desgewenst
versgemalen peper

GARNITUUR
2 - 4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels vers citroensap, desgewenst
gehakte of in plakken gesneden rode (Spaanse) ui of lente-ui
versgemalen peper


Als u gele spliterwten gebruikt ze onder de koude kraan spoelen. Als u gedroogde tuinbonen gebruikt ze in een grote kom doen met zoveel water dat ze onder staan. Laat de spliterwten of tuinbonen een nacht weken in de koelkast. Giet ze af en spoel onder de koude kraan.
Doe de erwten of bonen in een pan van 2 liter inhoud met de ui, olie, het water en de ene theelepel zout. Breng alles aan de kook op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de erwten of bonen 1 uur sudderen tot ze uit elkaar vallen.
Doe de inhoud van de pan in een keukenmachine en draai tot een puree. U kunt de bonen met hun kooknat ook zeven. Roer er desgewenst de dille door en breng op smaak met zout en peper. Doe de puree in een dienschaal, dek hem af met plasticfolie en laat de puree afkoelen en dikker worden.
Sprenkel er vlak voor het serveren de olijfolie en het citroensap over. Garneer met de ui en maal er wat peper over.

4 - 6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : hapje

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: