woensdag 25 april 2018

Domates Yemistes me Rizi (Griekenland)

DOMATES YEMISTES ME RIZI (MET RIJST GEVULDE TOMATEN)

12 rijpe tomaten
zout
suiker
1,25 deciliter olijfolie
1 grote ui, gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt (desgewenst)
330 gram langkorrelige witte rijst
90 gram krenten of rozijnen
3,75 deciliter plus 5 eetlepels heet water
4 eetlepels gehakte verse snijpeterselie
3 eetlepels gehakte verse munt
versgemalen peper
40 gram pijnboompitten, geroosterd (desgewenst)


Snijd een kapje van de tomaten af en schep er de pulp uit. Bewaar de tomatenpulp, het sap en de kapjes. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en wat suiker. Zet ze weg. Doe de tomatenpulp in een blender of keukenmachine en draai tot een puree. Zet weg.
Verhit 4 eetlepels van de olie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de ui in en fruit die in 8 - 10 minuten gaar en glazig. Voeg de knoflook, rijst, krenten of rozijnen, de 3,75 deciliter heet water, het bewaarde tomatenpulp en -sap, de peterselie en munt toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel 10 - 12 minuten sudderen tot het vocht geabsorbeerd is. Breng zonodig op smaak met zout en peper en laat even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel het rijstmengsel over de tomaten; stop ze niet te vol daar de rijst wat zal uitzetten. Schik de tomaten strak naast elkaar in een ovenschaal en zet de kapjes op de tomaten. Giet de 5 eetlepels heet water in de schaal. Schep de overgebleven 4 eetlepels olie over de tomaten. Zet de schaal 30 minuten in de oven en bedruip de tomaten af en toe met het kooknat tot ze gaar zijn.
Doe de tomaten op een schaal en serveer ze warm of op kamertemperatuur.

6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: