woensdag 25 april 2018

Loukoumades (Griekenland)

LOUKOUMADES (BEIGNETS MET HONINGSIROOP)

250 gram bloem
60 gram verse gist
lauwwarme melk of water
1 theelepel zout

SIROOP
225 gram honing
1 deciliter water
sap van 1 citroen
kaneel


Los de gist op in een schaal met een beetje lauwwarme melk of water. Doe er 1 - 2 eetlepels bloem bij om een zogenaamd ‘voordeeg’ te maken. Leg een doek over de schaal en laat het op een warme, tochtvrije plaats ½ uur rijzen. Voeg daarna de rest van de bloem toe met het zout en lauwwarme melk of water en klop het geheel tot een glad deeg, dat traag van de lepel afglijdt. Laat dit beslag op een warme, tochtvrije plaats 5 uur rijzen tot het zijn dubbele omvang heeft bereikt en het oppervlak licht gaat schuimen. Verhit olie in een friteuse en als deze heet genoeg is (een stukje wit brood moet er onmiddellijk lichtbruin in kleuren), doopt u een lepel in koud water, schept ermee in het beslag en laat dit van de lepel in de hete olie vallen. Doop uw lepel telkens in koud water om te voorkomen dat het beslag er aan blijft kleven. Bak de beignets goudbruin.
Laat de loukoumades uitlekken op keukenpapier. Van de honing, het water en het citroensap maakt u een dikke siroop. U legt de warme loukoumades op een schaal, giet de siroop erover uit en bestrooit ze met kaneel.
Warm opdienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gebak

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: