woensdag 25 april 2018

Kalamarakia Yemista (Griekenland)

KALAMARAKIA YEMISTA (GEVULDE PIJLINKTVIS)

1 - 1½ kilogram pijlinktvissen
150 - 200 gram rijst
¼ liter olijfolie
2 middelgrote uien
1 - 2 rijpe tomaten
1 eetlepel fijngesnipperde peterselie
1 dessertlepel fijngesnipperde dille
zout
versgemalen peper


Was de inktvissen en haal er zowel het zandzakje als de inktzak uit. De inkt kan afzonderlijk in wat olijfolie gebakken en met reepjes vers bruin brood als een verrukkelijk hapje bij de ouzo gepresenteerd worden.
Pel de uien, snipper ze fijn en fruit ze goudkleurig in de helft van de olie, doe er de zonodig goed gewassen en uitgelekte rijst bij, schep om en wacht tot de korrels glimmen van het vet. Haal de pan daarna van het vuur. Ontvel de tomaten, snijd ze fijn en meng ze met de kruiderijen en resterende olijfolie door de rijst. Vul er de inktvissen mee, houdt rekening met het uitzetten van de rijst, dus niet te vast stoppen, bind elke vis goed dicht met garen zodat de vulling niet verloren gaat en schik de vissen netjes naast elkaar in een ruime ondiepe pan. Giet zoveel water bij dat de inktvissen precies onder komen te staan en pocheer ze gaar. Dit duurt een uur of twee en tegen die tijd hoort het vocht vrijwel verdwenen te zijn.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs

Geen opmerkingen: