TAHINA VAN SESAMZAAD
Men gaat voor Tahiniya uit van tahina, hetgeen ‘gemalen’ betekent. Gemalen sesamzaadjes dus, een soort pindakaas van sesam. Hier meestal onder de naam Tahin kant-en-klaar bij Turkse winkels te koop, maar niet iedereen weet die te vinden. Daarom hier een recept om het zelf te maken (lekkerder dan uit een potje!). Sesamzaad is vrijwel altijd te koop in het reformhoekje van de supermarkt. De pasta is in de koelkast zeker drie maanden te bewaren.
250 gram sesamzaad
1 deciliter olijf- of arachideolie
1 theelepel zout
Het sesamzaad op een grillplaat of in een koekenpan schudden. Eventuele steentjes wegnemen en het zaad wat donkerder roosteren. Bij kleine beetjes tegelijkertijd tot poeder malen in een blender (of oude koffiemolen). Dan de helft van al het gemalen zaad terugdoen in de blender met de helft van de olie. Als dat mengsel tot pindakaasdikte is gemalen, afwisselend olie en zaad en tenslotte zout erbij doen. Langzaam malen tot de massa mooi glad is.
gebied : Arabië
gerechtsoort : saus
bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten