zaterdag 24 februari 2018

Sabanich Imqala (Syrië)

SABANICH IMQALA (SYRISCHE SPINAZIE)

Sabanich imqala, een gerechtje uit de Syrisch-orthodoxe vastenkeuken, dat alweer bewijst hoe inventief een mens wordt als het echt zonder vlees moet. Dat er pijnboompitten aan te pas komen is bijna vanzelfsprekend. De snobar djoewwi (tamme pijnboom, familie van onze wilde grove den) groeit al zolang in de Libanon, dat de oude Egyptenaren ze daarvandaan invoerden. Toch was de ontdekking dat de pitjes in de kegel eetbaar zijn niet vanzelfsprekend. Het kost namelijk nogal wat moeite om ze uit hun huls te krijgen en zoals ze zijn, hebben ze een wat terpentijnachtige smaak, die echter verdwijnt als ze worden geroosterd.
Geef bij Syrische spinazie brood, rijst, kikkererwten of misschien aardappelballetjes.

500 gram verse spinazie
2 eetlepels pijnpitten
1 eetlepel olijfolie
1 rode ui in ringen
peper
zout
2 eetlepels granaatappelpitten
partje citroen


De spinazie wassen en grof snijden.
De pijnpitten bruin roosteren in een droge koekenpan. Uit de pan nemen.
De olie in dezelfde pan verwarmen, de uienringen hierin gaar bakken. Uit de pan nemen.
De spinazie in de koekenpan laten slinken. Vocht eruit drukken. Op smaak brengen met peper en zout. Ringen ui, pijnpitten en granaatappelpitten erover strooien. Garneren met een partje citroen.

2 personen

land : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuen van 1001 nacht / Janny de Moor

Geen opmerkingen: