zaterdag 24 februari 2018

Salatit el Loubdieh (Midden-Oosten)

SALATIT EL LOUBDIEH (SPERZIEBONENSALADE)

Zoals alle goede dingen in het leven is deze salade erg simpel en erg lekker. Sperziebonen worden ook wel Franse bonen genoemd en zijn in het Midden-Oosten erg geliefd. Ze groeien ook bij mij in de tuin en ik pluk ze als ze nog dun en klein zijn. In plaats van sperziebonen kun je natuurlijk ook haricots verts of peultjes nemen in dit recept. In Egypte eten ze vaak tuinbonen: die kun je hier in dit recept ook gebruiken in plaats van sperziebonen. Het is zelfs smakelijk met tuinbonen uit een potje, maar het lekkerst zijn natuurlijk die jonge, verse tuinbonen.

500 gram jonge sperziebonen
4 eetlepels olijfolie
grof zeezout, gemalen
het sap van 1 citroen of van 2 limoenen
1 - 2 teentjes knoflook, goed fijngehakt
3 eetlepels goed fijngehakte peterselie of verse koriander


Haal de boontjes af (sperziebonen met draad kun je in deze salade niet gebruiken). Doe 1 eetlepel olie in een pan, leg de boontjes erbij en giet er een bodempje water in. Strooi ook wat zout bij de boontjes en breng de inhoud van de pan aan de kook. Jonge boontjes zijn na 5 - 10 minuten zachtjes koken beetgaar. Giet de boontjes af en leg ze op een schaal. Verwarm in dezelfde pan de rest van de olie en het citroensap en giet dit mengsel over de boontjes. Laat de boontjes afkoelen en strooi er ten slotte goed fijngehakte knoflook en peterselie over.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : salade

bron : Mezze : De kleine culinaire traktatie / Rosamond Man

Geen opmerkingen: