vrijdag 16 mei 2008

Slatko van morellen (Joegoslavië)

SLATKO VAN MORELLEN

De kunst om allerlei hele vruchten in een suikerstroop tot confituur - de
slatko - te koken, verstaat met in Joegoslavië als nergens anders. In de
meeste streken, bijvoorbeeld in Servië, dient de slatko als voorafje. Vaak
worden bezoekers vergast op een kleine portie van de zoete lekkernij.

1 kilo morellen zonder pit
1¼ kilo suiker
½ kop water

Doe de morellen en de suiker laag voor laag in een pan. Kook een en ander op
een laag pitje tot de suiker gesmolten is. Zet dan het vuur hoger en kook zo
lang tot het sap dik is geworden. Neem de pan van het vuur en laat het
geheel 15 minuten staan tot de kersen hun sap hebben afgegeven. Laat de
morellen dan weer verder koken. De slatko is klaar als de suikerstroop gelei
is geworden, dus niet meer vloeit. Als het kookvocht teveel dreigt in te
dikken, voeg dan wat water toe.
In plaats van morellen (zure kersen) kan men ook slatko maken van gewone
zoete kersen. Doe er dan wel het sap van 2 citroenen bij.
De slatko kan lang bewaard worden, zorg dat u een par potjes met
schroefdeksel in huis heeft.

4 personen

land : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige
Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: