Miso - gefermenteerde sojapasta - is een basisvoedingsmiddel in Japan, en
wordt gegeten als soep bij vrijwel elke maaltijd op elk moment van de dag.
Misosoep kan een licht gerecht zijn, maar ook een stevigere, meer gebonden
creatie. De meest simpele uitvoering bevat meestal een of andere groene
koolsoort (bijvoorbeeld paksoi of Chinese kool), blokjes tofu en wat gehakte
lente-uitjes. Andere groenten die kunnen worden gebruikt zijn aardappelen,
wortelen, uien, pompoen, groene kool, Chinese sla, taugé en spinazie. De
traditie wil dat deze soep dashi moet bevatten, een lichte visbouillon, maar
voor de vegetarische versie kunt u gedroogd zeewier gebruiken (zoals wakame
of nori). Miso wordt beschouwd als uitstekend voor de spijsvertering en zit
boordevol voedingsstoffen.
Sarah Byham, Tokio, Japan.
750 milliliter water*
60 gram miso
100 gram tofu, in blokjes gesneden
150 gram gemengde groenten, fijngesneden
1 theelepel gedroogd zeewier
* Neem 150 milliliter water + 15 gram verse miso per portie, maar voor
grotere hoeveelheden hebt u relatief minder miso nodig, bijvoorbeeld voor 7
- 8 porties hebt u 1 liter water + 85 gram miso nodig. Probeer uit wat voor
u de gewenste verhouding is.
Breng het water aan de kook. Voeg dan de tofu en de groenten toe, behalve
die welke een korte kooktijd hebben, zoals spinazie, kool en taugé. Laat ze
gaar worden.
Als de groenten klaar zijn, voegt u de groenten met de korte kooktijd toe en
het zeewier. Laat alles nog even koken en zet de pan van de warmtebron af.
Roer de miso door de soep tot hij is opgelost. Dien de soep op.
4 - 6 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
land : Japan
gerechtsoort : soep
bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten
uit de hele wereld / Troth Wells
Geen opmerkingen:
Een reactie posten