vrijdag 16 mei 2008

Gohan (Japan)

GOHAN (JAPANSE GEKOOKTE RIJST)

Japanse rijst is kort van korrel en wordt licht kleverig gekookt zodat deze
makkelijk met stokjes kan worden gegeten. Patnarijst en snelkookrijst zijn
onbruikbaar.

175 gram rijst
3 deciliter water

Voor een portie Japanse rijst voor 2 à 3 personen wast men 175 gram rijst
onder de koude kraan tot het water helder blijft. Laat de rijst een halfuur
weken en daarna uitlekken. Doe de rijst in een zware pan met 3 deciliter
water. Dek de pan goed af en breng de rijst aan de kook boven flink vuur.
Draai dit zeer laag zodra de vloeistof begint over te koken en laat de rijst
een kwartier sudderen. Draai dan het vuur weer even zeer hoog en laat de
rijst in eigen stoom gaarkoken in circa 15 minuten.

2 - 3 personen

land : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: