vrijdag 16 mei 2008

Aubergine met shiitakes in een Japanse saus (Japan)

AUBERGINE MET SHIITAKES IN EEN JAPANSE SAUS

Een eenvoudig recept dat gegeten kan worden met gewone rijst (Japanse of een
andere langkorrelige soort) en misschien een tofugerecht. Neem hiervoor
ranke, lange aubergines, de roze-paarse Aziatische soort of de roodpaarse
westerse. Kortere aubergines dan de voorgestelde soort kunnen beter in
kleinere stukjes gesneden worden.

9 gedroogde shiitakes of zwarte Chinese paddenstoelen
350 gram langwerpige Aziatische aubergines, elk ± 20 centimeter lang
plantaardige olie om te frituren
2 eetlepels Japanse sojasaus
1½ eetlepel mirin
ruim 1 theelepel sesamolie
1 volle theelepel poedersuiker

Week de paddenstoelen 30 minuten in 1,2 deciliter heet water.
Snijd 2 repen van elk 1 centimeter breed aan de tegenovergestelde kant van
elke aubergine zodat een deel van het vruchtvlees zichtbaar wordt. Snijd
elke aubergine diagonaal in 3 - 4 stukken van ongeveer 5 centimeter.
Verhit een laagje van ongeveer 5 centimeter olie in een wok, koekenpan of
frituurpan op een matig warmtebron. Doe de stukjes aubergine erin en bak in
6 - 7 minuten goudbruin. Neem de stukjes aubergine er met een schuimspaan
uit en laat op keukenpapier uitlekken.
Haal de paddenstoelen uit het weekvocht. Giet het weekvocht door een zeef
die is bekleed met keukenpapier of een schone theedoek. Bewaar het
weekvocht. Snijd de grove steeltjes van de paddenstoelen af en gooi ze weg.
Doe het weekvocht van de paddenstoelen samen met de sojasaus, mirin,
sesamolie en suiker in een middelgrote pan. Zet die op een matige warmtebron
en breng de inhoud tegen de kook aan. Doe de stukjes aubergine en
paddenstoelen erin. Schep de saus eroverheen en laat 3 - 4 minuten zachtjes
pruttelen. Laat de groenten in de saus tot het serveren. Serveer heet, warm
of op kamertemperatuur.

3 - 4 personen

land : Japan
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer
dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey

Geen opmerkingen: