vrijdag 16 mei 2008

Tsukemono (Japan)

TSUKEMONO (GEMARINEERDE GROENTEN)

Deze pikante gemarineerde groenten worden met de rijst aan het eind van een
Japans maal geserveerd. Men kan er dan nog een beetje shoyu overheen gieten.

komkommer, aubergine, daikon (Japanse radijs) of witte raapjes
grof zeezout
citroensap (eventueel)
gedroogde scherpe peper (eventueel)

Schil de komkommer en aubergine niet, maar was ze, snijd ze overlangs in
vieren en dan in stukjes. De daikon en raapjes worden dun geschild, in
plakjes gesneden en dan in parten.
Het beste gebruikt men een pot van aardewerk in cilindervorm, maar een
glazen inmaakpot kan ook. Leg de groenten in de pot en bestrooi ze met
grofgemalen zeezout, één theelepel is voldoende voor een komkommer of
aubergine. Op de daikon en witte raapjes sprenkelt men wat citroensap, een
heet pepertje in ringen gesneden kan geen kwaad.
Bedek de groenten met een schoteltje of plankje, iets kleiner dan de pot en
leg er een gewicht op. Na een uur zijn de groenten klaar, en u kunt ze 2
dagen bewaren op een koele plaats. Serveer ze op kleine schoteltjes.

4 personen

land : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: