maandag 4 september 2023

Zonnevis met sinaasappel, kruiden & roze peperkorrels (Venetië, Veneto, Italië)

ZONNEVIS MET SINAASAPPEL, KRUIDEN & ROZE PEPERKORRELS

Dit is een van de specialiteiten van Rita Proietto van Corte Sconta, een geweldig restaurant in de wijk Castello in Venetië. Het combineert de lekkere smaken van sinaasappel en dille met het zoete vlees van de zonnevis. Het is een interessante techniek; de filets liggen in een koude pan met olijfolie en de hitte wordt eromheen omhoog gebracht. Het heeft het effect van pocheren.
De groene en roze peperkorrels geven het gerecht een mooie draai. Zorg dat je ze echt hebt, want ze vormen een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht ervan.

grote handvol gemengde munt, dille, basilicum en salie
extra vergine olijfolie
4 zonnevisfilets
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
zoutflakes
versgemalen zwarte peper
50 milliliter visbouillon
70 milliliter citroensap
70 milliliter sinaasappelsap
kleine handvol groene en roze peperkorrels
4 schijfjes sinaasappel (desgewenst)


Hak eerst de kruiden met een heel scherp mes fijn. Zet ze opzij.
Schenk een flinke scheut olijfolie in een ondiepe pan waar je een passend deksel op hebt. Leg de vier zonnefilets voorzichtig met het vel naar beneden in de pan en voeg de knoflook plus een flinke snuf zout en peper toe. Strooi de gehakte kruiden erover en zet de pan op matig vuur. Voeg zodra de pan begint te sissen de bouillon, het citroen- en sinaasappelsap toe en leg het deksel op de pan.
Haal na 4 minuten de filets uit de pan en leg ze op warme borden. Zet het vuur hoog, voeg de peperkorrels toe en laat de sappen borrelen tot ze beginnen in te dikken (2 minuten). Zet het vuur uit en schenk het ingekookte vocht over de zonnevisfilets. Garneer met een schijfje sinaasappel.

4 personen

gebied : Venetië, Veneto, Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Polpo : Een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië / Russell Norman

Geen opmerkingen: