maandag 4 september 2023

Germano in Umido (Italië)

GERMANO IN UMIDO (GESTOOFDE WILDE EEND)

1 wilde eend
30 gram boter
1 eetlepel bloem
zout
peper
¼ sinaasappel
1 stengel bleekselderij
1 wortel


Doe de eend met 30 gram boter in een braadpan en wacht tot hij bruin is. Haal hem uit de pan, doe een eetlepel bloem in het overgebleven vet en wacht al roerend tot ook die bruin is. Haal de pan van het vuur, giet een halve liter water bij het niet meer kokende papje en leg de eend terug in de pan. Strooi er zout en peper over, voeg een kwart sinaasappelschil in één stuk, een grof gesneden stengel bleekselderij van een handpalm lang en een stuk wortel toe en laat de eend met de deksel op de pan gaar stoven. Ten slotte zeeft u de saus, snijdt de eend bij zijn gewrichten in stukken, legt hem terug in de saus, knijpt het sap uit voornoemde sinaasappel erboven uit en laat alles nog een paar minuten sudderen voordat u opdient.
Tamme eend kunt u op dezelfde manier bereiden, maar dan doet u er wel goed aan om de saus te ontvetten voordat u opdient, want dit dier is erg vet van zichzelf. Een van de manieren om dat te doen, is om de saus in een kom over te doen en er een paar stukken vloeipapier op te leggen, dat de eigenschap heeft vet op te zuigen.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten / Pellegrino Artusi

Geen opmerkingen: