maandag 4 september 2023

Cacciucco alla livornese (Livorno, Toscane, Italië)

CACCIUCCO ALLA LIVORNESE (GEMENGDE VIS-SCHOTEL)

De charme van dit eenpansgerecht zit in het grote aantal verschillende vissoorten, dat voor een heel apart aroma zorgt. Experimenteert u maar eens met alles wat u in de viswinkel vindt – door te mengen gaar het altijd goed. Let op: tijdens het koken moet zachte, gefileerde vis pas helemaal op het laatst in de pan worden gedaan en niet meer dan een paar minuten tegen de kook aangehouden worden.

1½ kilogram gemengde vis (bijvoorbeeld tong, poon, barbeel, kabeljauw, heilbot, makreel)
250 gram inktvisjes
500 gram mosselen
2 stengels bleekselderij
600 gram rijpe tomaten
1 bosje peterselie
1 wortel
1 grote ui
5 teentjes knoflook
½ liter droge witte wijn
100 milliliter olijfolie
vers wit brood in plakken
zout
zwarte peper


Vis schoonmaken, onder stromend water afspoelen en in stukken snijden. Koppen en vinnen verwijderen. Tong fileren. De stukken vis met ½ liter water in een pan doen. Aan de kook brengen. Inktvisjes schoonmaken, afspoelen en kleinsnijden. Mosselen wassen, goed schoonborstelen en geopende mosselen weggooien.
De bleekselderij, wortel, ½ ui en 2 teentjes knoflook kleinsnijden en bij de vis in de pan doen. ½ Theelepel zout toevoegen en e bouillon 30 minuten laten trekken. Daarna zeven en apart houden.
In een grote casserole 6 eetlepels olijfolie verhitten. ½ Kleingesneden ui, 2 knoflookteentjes en inktvis fruiten. Tomaten in kokend water dompelen, ontvellen, pitjes verwijderen, het vruchtvlees kleinsnijden en toevoegen. Wijn erbij schenken en 15 minuten zachtjes laten koken. Met peper en zout op smaak brengen.
Nu als eerste de stevige vissoorten (poon, heek, kabeljauw, heilbot, makreel) in de tomatensaus leggen. De helft van de apart gehouden visbouillon erbij schenken en 10 minuten zachtjes laten stoven.
Op het laatst de mosselen, barbeel en tongfilets toevoegen, de rest van de bouillon erbij schenken en alles in 10 – 15 minuten gaar laten worden. Peterselie fijnhakken en erdoor scheppen. Afmaken met peper en zout.
Broodsneden roosteren, inwrijven met het resterende knoflookteentje en besprenkelen met de rest van de olie. Bij de visschotel opdienen.

6 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 105 minuten

gebied : Livorno, Toscane, Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De echte Italiaanse keuken : Typische recepten en culinaire indrukken van alle Italiaanse streken / Reinhardt Hess en Sabine Sälzer

Geen opmerkingen: