zondag 28 juni 2020

Ross fil Forn (Malta)

ROSS FIL FORN (OVENRIJST UIT MALTA)

Als je duizenden jaren een klein eiland bent tussen allerlei landen die al druk bezig waren geschiedenis te maken terwijl jij nog moest ontdekken wie er nu weer opeens de baas was geworden, daar ver weg aan de wal, dan weet je hoe moeilijk het is om je eigen geschiedenis te schrijven. Je hebt bijvoorbeeld een gerecht dat typisch Maltees is. Maar je weet niet hoe Malta er aan is gekomen. Plaatselijke kookschrijvers zetten dan natuurlijk zo hoog mogelijk in. Bijvoorbeeld bij de Feniciërs, die rond 900 voor Christus het eiland bezet hebben. Maar daarvoor ontbreekt ieder bewijs. Het kan net zo goed het recept zijn van een eenvoudige Maltese huisvrouw. Want dat is het leuke van zelf koken: je kunt iets nieuws bedenken wat zonder machtsvertoon de wereld verovert.
Wat overblijft kan koud gegeten worden, aan prikkers of als voorgerecht met sla. Ons beviel het goed er stukjes zongedroogde tomaat op gekruide olie in te stoppen. Geoorloofd, want de Italianen zijn er ook de baas geweest.

1 gesnipperde ui
1 teen knoflook, uitgeperst
2 eetlepels olijfolie
200 gram mager rundergehakt
150 gram rauwe rijst (basmati)
blikje tomaat in stukjes met basilicum (op 2 eetlepels na)
3 ½ deciliter water
mespunt fijngewreven saffraan
peper
zout
50 gram geraspte parmezaanse kaas + nog wat om te bestrooien
grof gesneden vers basilicumblad
2 losgeklopte eieren
4 eetlepels zongedroogde tomaat in stukjes
2 eetlepels gehakte peterselie
125 gram mini mozzarella

GARNITUUR
rode ui
olijfolie
1 eetlepel rozijnen
broccoli
zwarte olijven


Ui en knoflook zachtjes bakken in de olie in een koekenpan (inhoud 1 liter), die ook in de oven gezet kan worden. Gehakt toevoegen en al roerend met een vork bruinbakken. Dan ook de rijst in de pan strooien en even laten meefruiten. Bliktomaat erbij (2 eetlepels apart houden). Even sudderen, dan het water met saffraan toevoegen. Peper en zout erbij. Nu 8 minuten koken onder deksel.
Intussen de oven voorverwarmen op 175°C. Pan van het vuur nemen. Met kaas en basilicum losgeklopte eieren door de rijst scheppen. Stukjes gedroogde tomaat ertussen stoppen. Bestrooien met peterselie, beleggen met plakjes mozzarella en nog wat Parmezaanse kaas erover. Kwartier tot 20 minuten bakken op de middelste richel.

3 - 4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: