zondag 2 februari 2020

Fouaces (Touraine, Centre-Val de Loire, Frankrijk)

FOUACES

Fouaces zijn een soort platte koeken die vroeger in de open haard werden gebakken. Onderstaand recept stamt uit Touraine.

150 gram bloem
1 theelepel zout
½ theelepel suiker
100 gram boter
1 ei
melk
extra boter


Zeef bloem met zout en suiker en wrijf de boter in kleine stukjes erdoor. Maak een kuiltje, breek daarin een ei en kneed er met juist voldoende melk een soepel, vrij zacht deeg van.
Verdeel het deeg in twee porties en rol deze uit tot twee ronde lappen van ongeveer 1 ½ centimeter dik. Leg ze op een bakplaat en maak er met de vingertoppen een groot aantal kuiltjes in. Leg in ieder kuiltje een kontje boter en zet de bakplaat ongeveer 40 minuten in een matig hete oven. Dien ze heet op. Rabelais at er druiven bij!

4 personen

gebied : Touraine, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: