zondag 12 november 2017

Osso Buco (Italië)

OSSO BUCO (GESMOORDE KALFSSCHENKEL)

hoofdgerecht voor 4 personen

2 uien
1 knoflookteentje
2 worteltjes
2 stengels bleekselderij
4 kalfsschenkels
zout
(versgemalen) peper
bloem voor het bestrooien
2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
3 takjes verse rozemarijn
2 dl droge witte wijn
1 blik (ca. 400 gram) tomatenblokjes
3 eetlepels gesnipperde peterselie

VOOR DE GREMOLATA (EVENTUEEL)
1 klein knoflookteentje
2 theelepels fijngeraspte verse citroenschil
4 eetlepels gesnipperde peterselie


Bereiding kalfsschenkel : Verwarm de oven voor op 175 C.
Snipper de gepelde uien en het knoflookteentje. Snijd de schoongemaakte worteltjes en bleekselderij in piepkleine blokjes.
Bind keukengaren rondom de kalfsschenkels, zodat het vlees niet los valt. Bestrooi ze met zout en peper en wentel ze door de bloem.
Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de schenkels op een hoog vuur bruin; neem ze uit de pan.
Doe de boter bij de achtergebleven olie en bak de ui, wortel en bleekselderij ca. 5 minuten. Bak de knoflook en de rozemarijn even mee.
Schenk de wijn erbij en breng die aan de kook; schraap alle aanbaksels van de bodem los.
Doe de inhoud van de pan in een braadslede (waarin de schenkels net naast elkaar passen) en roer de tomaten met het vocht en de peterselie erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe. Leg de schenkels naast elkaar in de groenten en dek de braadslede af met aluminiumfolie.
Zet de braadslede in het midden van de oven en laat de schenkels in 2 - 2½ uur gaar worden.
Bereiding gremolata : Snipper het gepelde knoflookteentje heel fijn en meng het met de citroenrasp en peterselie.
Afwerking : Verwijder de folie van de braadslede en strooi de gremolata over de schenkels.
Lekker met pasta of aardappelpuree en een salade.

bereiding / oventijd / afwerking : ca. 25 / 150 / 5 min.
bevat p.p. 400 kcal.

Geen opmerkingen: