dinsdag 2 mei 2017

Spinatsuppe (Noorwegen)

SPINATSUPPE (SPINAZIESOEP)

2 pond verse spinazie, of 2 pakjes diepvries spinazie
2 liter kippenbouillon, vers of van blokjes
3 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1 theelepel zout
een mespuntje witte peper
een snufje nootmuskaat
2 gesneden hardgekookte eieren


Was de verse spinazie grondig onder koud stromend water om alle zand eruit te verwijderen. Sla ze droog en hak ze daarna grof. Wanneer diepvries spinazie wordt gebruikt, deze zorgvuldig ontdooien en afgieten. Breng 2 liter kippenbouillon aan de kook in een linke 3 tot 4 liter pan en voeg daar de verse of ontdooide spinazie bij. Laat het zonder deksel erop ongeveer 6 tot 8 minuten sudderen en giet dan de gehele inhoud van de pan door een zeef boven een grote kom. Druk met de achterkant van een houten lepel hard op de spinazie om alle vocht eruit te krijgen. Zet deze vloeistof opzij en hak dan de gekookte spinazie heel erg fijn. Smelt de 3 eetlepels boter in de sauspan. Als het schuimen afneemt neem de pan dan van het fornuis en roer de bloem door de boter. Sla met behulp van een garde de hete bouillon telkens bij kleine beetjes door deze witte saus. Plaats de pan op het fornuis terug en breng de inhoud onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg dan de spinazie weer toe. Kruid de soep met zout, peper en nootmuskaat. Dek de pan half af en laat de soep op een lage hitte nog 5 minuten sudderen. Daarbij voortdurend roeren.
Garneer elke portie van de soep met enkele plakjes hardgekookt ei. Bij feestelijke gelegenheden zoals Pasen, wordt spinatsuppe vaak opgediend met gevuld ei, half drijvend in elke kom soep. Om zulk een gevuld ei te maken neemt men de dooiers van 2 of 3 hardgekookte eieren (al naar gelang er personen aan de maaltijd deelnemen) uit het wit en wrijft die tot pasta met 1 tot 2 theelepeltjes zachte boter. Rol de pasta tot kleine knikkers en doe 2 of 3 van ieder in de gehalveerde eiwitten.

4 - 6 personen

gebied : Noorwegen
gerechtsoort : soep

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Geen opmerkingen: