dinsdag 2 mei 2017

Stegt Kylling (Denemarken)

STEGT KYLLING (GESMOORDE KIP MET PETERSELIE)

3 à 3½ pond braadkip
110 gram zachte boter
30 gram boter
1 ¼ deciliter water
1 eetlepel zout
1 grote bos peterselie
4 eetlepels slaolie
¼ liter slagroom


Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf ze van buiten en vanbinnen goed in met zout. Sla de zachte boter met een elektrische mixer (of met een houten lepel tegen de kant van de kom) tot room. Smeer deze boter binnen in de kip. Stop de kip daarna op met de hele bos peterselie en bind haar zodanig dicht dat ze tijdens het braden in de oorspronkelijke vorm blijft.
Verwarm de oven voor tot 165 °C. Smelt de 30 gram boter tezamen met de slaolie op een matige temperatuur in een vuurvaste schotel of braadpan, juist groot genoeg om de kip te bevatten, en leg de kip erin met de borstzijde omlaag. Draai na ongeveer 5 minuten de kip op z’n kant, hem vasthoudend met een paar houten lepels of keukenpapier om te voorkomen dat het vel scheurt. Na nogmaals 5 of 10 minuten, wanneer de naar beneden gerichte kant voldoende bruin is, draait men de kip op de andere kant en tenslotte op de rug voor nog eens 5 minuten. Op deze manier is de kip dus in totaal in ongeveer 20 minuten bruin.
Leg de kip op een schaal en giet alle vet en olie af op ongeveer 1 eetlepel na. In plaats daarvan voegt men het water bij en brengt dit onder goed roeren aan de kook, waarbij al het bruine aanbaksel losgemaakt wordt. Leg de kip terug in de vuurvaste schaal of braadpan met de borstzijde naar boven. Dek haar goed af en plaats haar in de oven om nog ongeveer een uur te smoren. Om te zien of ze helemaal goed gaar is, beurt men de kip op uit de pan met behulp van een ingestoken houten lepel. Als het vocht dat eruit loopt geel is, is de kip gaar; is het echter nog iets roze, smoor haar dan nog 5 à 10 minuten door. Leg daarna de kip op een snijplank en laat haar daar 5 minuten of langer liggen, terwijl u intussen de saus maakt. Schep het vet van het vocht in de pan, voeg de room toe en breng het aan de kook, vlug roerend en schrappend, daarbij alle bruine aanzetsel van de bodem en zijkanten van de pan losmakend. Laat de saus gedurende enige minuten flink koken, totdat de room geslonken is en de saus is verdikt. Op smaak afmaken en zo nodig wat zout toevoegen. Giet daarna de saus in een verwarmde juskom. Bij deze schotel worden vaak nieuwe aardappelen en komkommersalade opgediend.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie posten