zaterdag 21 januari 2017

Tamales (Mexico)

TAMALES (MEXICAANSE TAMALES)

12 gedroogde stukken maiskaf of 12 stukken plastic folie, van 15 x 20 centimeter
200 gram reuzel
450 gram masa harina
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
450 milliliter warm water of bouillon
1 vullingrecept, bijvoorbeeld Picadillo, Tamales de Puerco of Tamales de Pollo


Zet eerst het maiskaf onder warm water en laat het zo een nacht weken. Klop de reuzel in een grote kom tot hij als lichte room is. Meng in een tweede kom de masa harina met het bakpoeder en het zout. Kneed het droge mengsel om en om met het warme water geleidelijk door de geklopte reuzel tot u een stevig maar soepel deeg hebt. Op dit punt aangekomen kunt u het deeg voor later gebruik invriezen.
Laat het maisblad als u dat gebruikt uitlekken en dep het droog met een theedoek. Spreid de stukken maisblad of folie op een werkvlak uit. Verdeel het deeg over de mais/folierechthoeken. Druk het deeg tot een rechthoek uit, waarbij u langs één lange kant een strook van 3 centimeter vrijlaat. Schep in het midden van het deeg 2 eetlepels vulling. Sla er de lange kant van de mais/folierechthoek over en vouw dan de smalle helft om, zodat u een pakje met een open zijde hebt. Zet elke afgewerkte tamale rechtop in een stoommand of op een rooster boven een grote pan water. Wanneer u de stoommand met tamales hebt gevuld hem afdekken met een vochtige theedoek. Doe het deksel op de pan. Stoom de tamales 1½ tot 2 uur. Controleer af en toe of al het water niet verkookt is.
Doe de tamales over op een bord en geef er een kom salsa bij.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : basisgerecht

bron : Mexico : De landelijke keuken / Carolyn Dehnel
Een reactie plaatsen