zaterdag 21 januari 2017

Tamales de Pollo (Mexico)

TAMALES DE POLLO (KIPTAMALES)

1 eetlepel maisolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
6 tenen knoflook, uit de knijper
700 gram tomaten, ontveld en gehakt
2 eetlepels tomatenpuree
4 groene chilipepers uit blik, uitgelekt en gehakt
1 theelepel zout
witte peper
een mespunt suiker
450 gram gekookte kip, in reepjes
1 recept Tamale deeg, gemaakt met kippenbouillon


Zet, als u maiskaf gebruikt, 12 gedroogde stukken maiskaf onder warm water en laat het zo een nacht weken.
Verhit de olie in een grote pan. Fruit er de ui en knoflook zacht in. Roer er de tomaten en tomatenpuree door en blijf roeren tot de tomaten breken. Laat zonder deksel 5 minuten sudderen. Voeg de chilipepers, het zout, peper en de suiker toe. Laat 3 tot 5 minuten onafgedekt sudderen, waarna het mengsel nog iets nat moet zijn. Schep de reepjes kip er grondig door.
Laat het maisblad als u dat gebruikt uitlekken en dep het droog met een theedoek. Spreid de stukken maisblad of stukken plasticfolie van 15 x 20 centimeter op een werkvlak uit. Verdeel het deeg over de mais/folierechthoeken. Druk het deeg tot een rechthoek uit, waarbij u langs één lange kant een strook van 3 centimeter vrijlaat. Schep in het midden van het deeg 2 eetlepels vulling. Sla er de lange kant van de mais/folierechthoek over en vouw dan de smalle helft om, zodat u een pakje met een open zijde hebt. Zet elke afgewerkte tamale rechtop in een stoommand op een rooster boven een grote pan water. Wanneer u de stoommand met tamales heeft gevuld hem afdekken met een vochtige theedoek. Doe het deksel op de pan. Stoom de tamales 1½ tot 2 uur. Controleer af en toe of al het water niet verkookt is.
Doe de tamales over op een bord en geef er een kom salsa bij.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Mexico : De landelijke keuken / Carolyn Dehnel
Een reactie plaatsen