dinsdag 27 december 2016

Vegetarische lasagneschotel met andijvie (Italië)

VEGETARISCHE LASAGNESCHOTEL MET ANDIJVIE

2 uien, pellen en snipperen
½ bakje champignons, schoonmaken en in plakjes snijden
50 gram boter of margarine
2 teentjes knoflook
3 theelepels Italiaanse keukenkruiden (gedroogd)
peper en zout naar behoefte
500 gram tomaten in plakjes gesneden
3 deciliter gezeefde tomaten
25 gram bloem (meel)
2½ deciliter melk
150 gram geraspte oude kaas
worcestershiresaus
100 gram verse roomkaas
800 gram andijvie, gewassen en in reepjes gesneden
8 - 12 lasagnevellen
2 eetlepels sesamzaad


25 Gram boter smelten in een koekenpan en de uiensnippers 3 minuten fruiten. 1 Teentje knoflook uitpersen samen met de champignons toevoegen en 3 minuten meebakken. 1 Theelepel Italiaanse kruiden erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. De tomatenplakjes in een kom met de gezeefde tomaten en de rest van de Italiaanse kruiden en het tweede uitgeperste knoflookteentje doen en door elkaar roeren. De rest van de boter in een pan smelten en de bloem erdoor heen roeren en scheutje voor scheutje de melk toevoegen en blijven roeren tot een gebonden saus ontstaat. Al roerend de geraspte kaas toevoegen tot de kaas smelt. De saus op smaak maken met de worcestershiresaus, peper en zout tot het een pittige smaak heeft. Een derde deel van de kaassaus overdoen in een apart kommetje en daar de roomkaas doorheen roeren. De andijvie met aanhangend water 5 minuten koken in een pan en dan een snufje zout toevoegen en de andijvie in een vergiet laten uitlekken. Een ovenschaal van 2 liter inhoud invetten. De oven voorverwarmen op 200°C. In de ovenschaal de helft van de tomatensaus schenken en hierop 2-3 lasagnevellen leggen en daarop een derde van de andijvie verdelen. Hierop de het verse-roomkaasmengsel verspreiden. De helft van de tomatenplakjes erop verdelen en hierop weer 2 - 3 lasagnevellen leggen. Eerst het uien-champignonmengsel en dan de tweede deel van de andijvie erop uit spreiden. 2 - 3 vellen lasagnevellen erover leggen en de rest van de andijvie er op leggen en daarover heen de rest van de tomatenmengsel schenken. 2 - 3 vellen lasagnevellen erover heen leggen en daarboven op de tweede helft van de tomatenplakjes leggen. Afdekken met de kaassaus en de sesamzaadjes erover heen strooien. De lasagneschotel 35 minuten in het midden van de oven gaar en bruin laten worden. Lekker met een frisse salade.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 40 / 50 minuten

land : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Avelon [De gezellige eethoek]
Een reactie plaatsen