maandag 12 december 2016

Pruimenjam (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

PRUIMENJAM

2 kilogram stevige rijpe blauwe of rode pruimen
2 kilogram suiker


Was de pruimen onder koud stromend water en droog ze af met keukenpapier. Snijd ze doormidden en verwijder de pit. Kraak 12 pitten open met een notenkraker en haal er de kern uit. Doe pruimen en kernen in een grote pan en roer de suiker erdoor. Laat dit mengsel 30 minuten staan op kamertemperatuur, zet de pan dan op een laag vlammetje en verhit alles, steeds roerend, met een houten lepel tot de suiker is opgelost. Draai de vlam vervolgens hoog zodat de vruchtenmassa aan de kook komt. Zodra de inhoud van de pan goed kookt, draait men de vlam iets lager en laat de pruimen 45 minuten doorkoken of zolang, tot de jam dikker wordt en een temperatuur van 105°C op een keukenthermometer bereikt. Vergeet niet om af en toe te roeren. Neem de pan van het vuur. Verwijder voorzichtig het schuim, dat zich op de bovenlaag heeft vastgezet; gebruik hier een grote lepel voor. Doe de jam in hete, gesteriliseerde potjes.

Voor 1 liter

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (zoet)

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: