maandag 12 december 2016

Hasselbackpotatis (Zweden)

HASSELBACKPOTATIS (GEBRADEN AARDAPPELEN)

6 grote aardappelen
1 eetlepel zachte boter
3 eetlepels gesmolten boter
1 theelepel zout
2 eetlepels droge broodkruimels of paneermeel
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (naar keuze)


Verhit de oven op 220°C. Schil de aardappelen en doe ze in een kom met koud water om verkleuring te voorkomen. Leg telkens één aardappel tegelijk in een grote houten lepel waar hij gemakkelijk in gaat, of bij gebrek daaraan in een grote emaillen soeplepel, en maak insnijdingen in de aardappel op ongeveer 3 millimeter afstand van elkaar, waarbij de randen van de lepel voorkomen dat de aardappel geheel doorgesneden wordt. Leg de aldus voor ongeveer twee derde doorgesneden aardappel terug in het koude water. Bent u op die manier met de aardappels klaar om ze te gaan braden, giet ze dan af en dep ze droog met papieren servetten. Smeer een grote vuurvaste schotel of braadpan, die voldoende omvang heeft om de aardappelen in een laag naast elkaar te bevatten, rijkelijk in met boter en leg ze met de insnijdingen naar boven. Giet er de 1½ eetlepel gesmolten boter over, bestrooi ze ruim met zout en zet ze in het midden van de oven. Strooi na een half uur wat broodkruimels of paneermeel over de bovenkant van elke aardappel en overgiet ze met de rest van de gesmolten boter en met de boter in de pan en zet het braden nog een kwartier door of zolang tot de aardappelen goudbruin zijn en niet meer hard aanvoelen wanneer men erin prikt. Als u inderdaad de kaas wilt gebruiken dan moet deze 5 minuten voor ze gereed zijn over de aardappelen worden gestrooid.

6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Geen opmerkingen: