maandag 12 december 2016

Fruktsoppa (Zweden)

FRUKTSOPPA (OUDERWETSE VRUCHTENSOEP)

200 gram gedroogde abrikozen
200 gram gedroogde pruimen
1½ liter koud water
1 kaneelstokje
2 schijfjes citroen, ½ centimeter dik
3 eetlepels snel kokende tapioca
250 gram suiker
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel gedroogde krenten
1 zure moesappel, geschild en schoongemaakt en in plakken van 1 centimeter dik gesneden


Week de gedroogde abrikozen en pruimen in 1½ liter koud water gedurende een half uur. Daar de gedroogde vruchten aanzienlijk uitzetten als ze het water opnemen hebt u een pan nodig (geëmailleerd of roestvrijstaal) met een inhoud van tenminste 3 liter. Voeg het kaneelstokje, schijfjes citroen, tapioca en de suiker bij en breng het geheel aan de kook. Verminder de hitte, doe het deksel op de pan en laat nog 10 minuten sudderen onder af en toe roeren met een houten lepel om te voorkomen dat de vruchten op de bodem van de pan aanzetten. Roer er daarna de rozijnen, krenten en de schijfjes appel bij en laat nog eens 5 minuten sudderen of zolang tot de appels zacht zijn en geen weerstand meer vertonen als men erin prikt. Giet de inhoud van de pan over in een grote dienschaal en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur. Haal het kaneelstokje eruit, dek de schaal af met plasticfolie en zet haar in de koelkast om verder af te koelen. Dien de vruchtensoep op in compote-schaaltjes of soepkoppen als een licht dessert dat het hele jaar door dienst kan doen.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie plaatsen