zaterdag 27 februari 2016

Linzertaart (Linz, Oostenrijk)

LINZERTAART

400 gram bloem
100 gram suiker
1 eierdooier
1 opgehoopte theelepel vanillesuiker
150 gram aalbessenjam
125 gram geraspte gepelde amandelen
300 gram boter
1 ei
geraspte sinaasappelschil
1 vel ouwel ter grootte van een taart
2 eetlepels amandelsnippers


De zachte boter met suiker, ei en eierdooier in 15 minuten schuimig roeren. Er dan langzaam de bloem en de geraspte amandelen doorroeren. Een springvorm goed met boter insmeren en hierin de helft van de beslagmassa doen. De grote ouwel (of een paar kleine) er zo op leggen dat het deeg bedekt is, en hierop de jam smeren. (U kunt ook een dikke laag jam nemen; dan heeft u 250 gram nodig). De andere helft van het beslag nu dwars er overheen spuiten in de vorm van traliewerk, met buitenom een rand. Bestrooien met amandelsnippers en in een matig warme oven in circa 1 uur bakken.

6 personen

gebied : Linz, Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : De Oostenrijkse keuken / Marianne Piepenstock