vrijdag 27 juni 2014

Uszka z grzybami (Polen)

USZKA Z GRZYBAMI (DEEGKUSSENTJES MET PADDENSTOELEN)

225 gram bloem, plus extra voor het bestuiven
½ theelepel zout
1 ei, geklopt
2 - 3 eetlepels lauw water
gehakte verse peterselie, voor de garnering

VULLING
115 gram gedroogde paddenstoelen, afgespoeld, 30 minuten geweekt in warm water
25 gram boter
1 ui, zeer fijn gehakt
1 eetlepel vers witbroodkruim
1 ei, geklopt
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
zout
versgemalen zwarte peper


Maak de vulling: giet de geweekte paddenstoelen af en hak ze zeer fijn. Verhit de boter zachtjes in een grote koekenpan. Voeg de ui toe en bak hem 5 minuten, of tot hij zacht wordt. Voeg de gehakte paddenstoelen toe en bak het mengsel ongeveer 10 minuten, tot het vocht verdampt is en het mengsel begint te sissen. Schep het paddenstoelenmengsel in een grote kom en voeg het witbroodkruim, ei en de peterselie toe. Breng het mengsel op smaak en meng tot er een stevige pasta ontstaat. Laat het enigszins afkoelen. (U kunt dit mengsel maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.) Zeef de bloem in een grote kom. Meng het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden met de steel van een houten lepel. Schenk het ei erin en roer lauw water door de bloem toot er een stevig deeg ontstaat. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot het soepel, maar nog wel redelijk stevig is. Laat het 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot het ongeveer 3 millimeter dik is en snijd er vierkantjes van 5 centimeter uit. Schep een beetje vulling in het midden van de vierkantjes. Vouw een punt van het deeg over de vulling en druk de randen op elkaar. Breng de onderste punten van de driehoek naar elkaar toe en druk ze op elkaar, zodat er ‘varkensoortjes’ ontstaan. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Leg de gevulde kussentjes erin en kook ze 3 - 5 minuten, tot ze komen bovendrijven. Schep de kussentjes met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een voorverwarmd bord. Garneer indien gewenst met peterselie en serveer meteen.

4 - 6 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Poolse keuken / Ewa Michalik

Geen opmerkingen: