vrijdag 27 juni 2014

Placki ziemniaczane (Polen)

PLACKI ZIEMNIACZANE (AARDAPPELKOEKJES)

4 - 5 grote aardappelen, geschild en geraspt
1 grote ui, geraspt
2 eieren
4 eetlepels bloem
zout
versgemalen zwarte peper
1,2 deciliter gesmolten spekvet of olie
zure room en paprikapoeder, of suiker, of appelmoes, voor erbij


Spoel de aardappelen en ui af en knijp het overtollige vocht eruit. Doe de aardappelen en ui in een grote kom. Voeg de eieren en bloem toe, plus peper en zout als u hartige koekjes wilt. Meng het geheel goed met uw handen. Verhit het spekvet of de olie in een grote koekenpan met dikke bodem op hoog vuur tot het vet of de olie bijna walmt. Schep voorzichtig een flinke lepel aardappelmengsel in de pan en druk het enigszins plat met een vork. Herhaal dit tot er ongeveer vier koekjes in de pan liggen. Bak de koekjes tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd de koekjes warm in een matig warme oven en bak koekjes van het resterende mengsel. Serveer de warme koekjes met suiker, appelmoes of zure room.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 291 kcal p.p.

gebied : Polen
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Poolse keuken / Ewa Michalik

Geen opmerkingen: