vrijdag 27 juni 2014

Kompot gruszkowo-malinowy (Polen)

KOMPOT GRUSZKOWO-MALINOWY (PEREN-FRAMBOZENCOMPOTE)

9 deciliter water
350 gram suiker
1 groot kaneelstokje
4 - 5 hele kruidnagels
900 gram peren, geschild, ontdaan van klokhuis, in vieren
275 gram verse frambozen, afgespoeld
4 eetlepels frambozenlikeur


Verhit het water en de suiker zachtjes in een pan met dikke bodem tot de suiker opgelost is. Voeg het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Zet het vuur hoger en kook het mengsel al roerend 4 minuten, tot het stroperig wordt. Leg de peren in de pan en laat ze 15 - 20 minuten zachtjes sudderen, tot ze zacht zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg e op een schaal. Laat ze afkoelen. Haal intussen het kaneelstokje en de kruidnagels uit de siroop. Pureer de helft van de frambozen in een keukenmachine. Wrijf ze door een zeef in een kom. Schenk het sap bij de siroop in de pan. Roer de resterende frambozen en de likeur door het mengsel. Schenk de saus over de peren. Laat het geheel volledig afkoelen en laat het daarna koud worden in de koelkast. U kunt de compote ook warm serveren.

4 - 6 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Poolse keuken / Ewa Michalik

Geen opmerkingen: