vrijdag 27 juni 2014

Indyk nadziewany po polsku (Polen)

INDYK NADZIEWANY PO POLSKU (GEVULDE KALKOEN UIT DE OVEN)

1 kalkoen (à 5 kilo), afgespoeld en drooggedept met keukenpapier
25 gram boter, gesmolten
zout
versgemalen zwarte peper
cranberrygelei, voor erbij

VULLING
200 gram vers witbroodkruim
1,75 deciliter melk
25 gram boter
1 ei, gesplitst
1 kalfslever, ongeveer 600 gram, fijngehakt
2 uien, fijngehakt
6 eetlepels gehakte verse dille
2 theelepels heldere honing
zout
versgemalen zwarte peper


Maak de vulling: week het broodkruim in de melk in een grote kom tot het uitgezet en zacht is. Smelt de boter in een koekenpan. Roer 1 theelepel boter door de eidooier. Verwarm de resterende boter in de koekenpan. Voeg de lever en uien toe en bak ze zachtjes 5 minuten, of tot de uien goudbruin zijn. Neem het mengsel van het vuur en laat het afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Voeg het afgekoelde levermengsel toe aan het geweekte broodkruim. Voeg het boter-eidooiermengsel, de dille, honing en peper en zout toe. Klop het eiwit tot het zachte pieken vormt. Spatel het door het mengsel; roer voorzichtig tot het geheel goed gemengd is. Bestrooi de kalkoen vanbinnen en -buiten met peper en zout. Vul de buikholte met het vullingmengsel. Weeg de kalkoen om de braadtijd te bepalen: reken 20 minuten per 500 gram plus 20 minuten extra. Stop de poten in de buikholte en knoop de opening dicht met keukentouw. Bestrijk de buitenkant met gesmolten boter en leg de kalkoen in een braadslee. Zet het geheel in de oven en braad de kalkoen gedurende de berekende tijd. Bestrijk de kalkoen tijdens het braden regelmatig met braadvocht en dek hem de laatste 30 minuten af met aluminiumfolie als het vel te bruin wordt. Om te testen of de kalkoen gaar is, prikt u met een mes in het dikste deel van de poot; er hoort helder vocht uit te komen. Neem de kalkoen uit de oven, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem ongeveer 15 minuten rusten. Snijd de kalkoen in dunne plakken, lepel het braadvocht erover en serveer de vulling en cranberrygelei erbij.

6 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Poolse keuken / Ewa Michalik

Geen opmerkingen: