vrijdag 27 juni 2014

Tort orzechowy (Polen)

TORT ORZECHOWY (WALNOOTTAART)

8 eieren, gesplitst
125 gram fijne tafelsuiker
165 gram walnoten, fijngehakt
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel, gezeefd

VULLING
75 gram poedersuiker, plus extra voor het bestrooien
165 gram walnoten, fijngehakt
3 deciliter slagroom
1,75 deciliter Poolse sterke drank met 45% alcohol, wodka of cognac
½ vanillestokje
2 eetlepels koude sterke koffie


Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ronde bakvorm van 20 centimeter in en bekleed hem met bakpapier. Klop de eidooiers en suiker tot ze dik en romig zijn. Roer de walnoten erdoor en spatel het bakmeel erdoor. Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Spatel een eetlepel eiwit door het eidooiermengsel. Spatel dan het resterende eiwit erdoor. Schenk het beslag in de vorm en bak het 40 - 45 minuten, tot het bruin en gerezen is. Laat de cake afkoelen en stort hem op een rooster. Meng de poedersuiker en walnoten. Klop de slagroom tot hij zachte pieken vormt. Spatel de sterke drank, de walnoten en suiker erdoor. Splijt het vanillestokje en schraap het merg in de slagroom. Voeg de koffie toe en meng. Snijd de cake horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met twee derde van de room en leg de bovenste helft erop. Verdeel de resterende room over de taart. Strooi er poedersuiker over.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 697 kcal p.p.

gebied : Polen
gerechtsoort : gebak

bron : De Poolse keuken / Ewa Michalik

Geen opmerkingen: