dinsdag 11 maart 2014

Far i Kål (Noorwegen)

FÅR I KÅL (LAMSVLEES MET KOOL)

500 gram lamsschouder of 500 gram lamslappen
1 middelgrote savooien- of witte kool
1 kleine selderijknol of een paar plakken van een grote knol
4 peperkorrels
75 gram bloem
zout


Snijd de lamsschouder of de lappen in dobbelsteentjes. Doe de vette stukjes eerst in de pan en braad ze zachtjes wat uit. Voeg er nu de grof gesneden kool aan toe, en wat zout. Doe er een gedeelte van de geschilde en in blokjes gesneden plakken knolselderij bij. Strooi er een gedeelte van de bloem en nog wat zout tussen. Vul de pan laag om laag met vlees en kool, strooi er steeds bloem en zout tussen. Bind de vier peperkorrels samen in een doekje, knoop het met een draad breikatoen aan een oor van de pan vast en hang het in de pan. Giet er nu zoveel water op dat de kool half onder staat. Breng alles aan de kook en laat de inhoud van de pan in 1 à 2 uren koken (de kooktijd is afhankelijk van de malsheid van het vlees). Verwijder, als het vlees gaar is, het zakje met peperkorrels. Dien de kool op in een diepe verwarmde schaal. Geef er desgewenst gekookte aardappelen bij. Het kooknat dient dan als saus. Maak dan alleen wat meer saus, wanneer u er veel aardappelen bij wilt geven.

4 personen

gebied : Noorwegen
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Geen opmerkingen: