donderdag 29 mei 2025

Zomerse spitskoolstamppot (Nederland)

ZOMERSE SPITSKOOLSTAMPPOT

Een lichtere versie van de klassieke Hollandse pot. Spitskool, tomaatjes en geitenkaas zijn de perfecte smaakmakers voor zonnige dagen.

800 gram kruimige aardappelen
1 spitskool (600 gram)
40 gram roomboter
200 milliliter melk
½ groentebouillonblokje
200 gram oesterzwammen
100 gram zongedroogde tomaten op olie
1 theelepel grove mosterd
200 gram geitenkaas naturel


Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
Snijd intussen de spitskool in repen van 3 centimeter. Verwarm 30 gram boter en de melk in een hapjespan en verkruimel al roerend het bouillonblokje erboven. Voeg de spitskool toe en stoof zachtjes in 15 minuten op een lage stand.
Scheur de oesterzwammen in grove stukken en snijd de tomaten in reepjes. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de oesterzwammen op een middelhoge stand af en toe omscheppend in 5 minuten lichtbruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de gestoofde kool met het vocht, de tomaat en mosterd erdoor.
Verdeel de stamppot over 4 borden en schep de gebakken oesterzwammen erop. Verkruimel de geitenkaas erover.

4 personen

voedingswaarde : 541 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Nederland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen mei 2025

Geen opmerkingen: