donderdag 29 mei 2025

Gyozasalade met smashed komkommer

GYOZASALADE MET SMASHED KOMKOMMER

300 gram tuinerwten
1 komkommer
2 eetlepels crispy chilli in oil
3 eetlepels sojasaus
½ limoen
5 eetlepels tahin
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel ahornsiroop
2 eetlepels zonnebloemolie
24 gyoza’s groente (diepvries)
1 rijpe avocado, in kleine blokjes
10 gram koriander
2 eetlepels rode-uienringen zoetzuur
1 eetlepel sesamzaad


Kook de tuinerwten 3 minuten in ruim kokend water. Spoel onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Leg de twee helften komkommer met de opengesneden kant naar beneden op een snijplank. Gebruik vervolgens een deegroller of de platte kant van een koksmes om deze te ‘smashen’. Sla met de deegroller op de komkommer. Hierbij werk je de hele komkommer af, van boven naar beneden, en snijd je hem in stukjes van 2 centimeter. Doe in een kom en meng met 1 eetlepel crispy chiliolie en 1 eetlepel sojasaus, laat minstens 10 minuten staan.
Pers ondertussen de halve limoen uit. Maak een dressing van de tahin, de rest van de sojasaus, de rijstazijn, ahornsiroop en het limoensap. Het mag best een beetje dik zijn.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan. Leg de helft van de bevroren gyoza’s in de pan met de platte zijde naar beneden en bak 3 minuten op middelhoog vuur met de deksel erop. Til de deksel een klein stukje omhoog en schenk voorzichtig een klein scheutje (3 eetlepels) bij de gyoza’s en doe het deksel snel weer op de pan. Laat nog 6 minuten bakken op laag vuur, totdat de gyoza’s een lichtbruine, knapperige onderkant hebben. Leg de gebakken gyoza’s op een bord en herhaal dit met de rest.
Snijd de avocado in blokjes en snijd de koriander grof. Meng de gyoza’s met de tuinerwten, komkommer, avocado en rode ui.
Verdeel de dressing over de borden en schep hier de salade op. Garneer de salade met extra crispy chiliolie, het sesamzaad en de koriander.

4 personen

voedingswaarde : 655 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Ghislaine Voogd, in AllerHande 19 mei – 29 juni 2025

Geen opmerkingen: