donderdag 29 mei 2025

Laab (Laos)

LAAB (SLAWRAP MET GEHAKT)

50 gram witte rijst
300 gram half-om-halfgehakt
2 stengels citroengras
2 sjalotten
3 bosuitjes
15 gram koriander
15 gram munt
15 gram Thaise basilicum
2 limoenen
1½ eetlepel vissaus
1 theelepel kokosbloesemsuiker
½ theelepel chilivlokken
½ krop ijsbergsla
½ komkommer

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de ongekookte rijst 5 minuten tot die bruin kleurt. Doe in een vijzel, stamp fijn en schep op een bord.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 5 minuten op middelhoog vuur. Blijf goed omscheppen, het gehakt mag niet bruin worden.
Verwijder ondertussen de buitenste blaadjes en de onderkant van het citroengras en snijd de stengels zo fijn mogelijk. Doe in de vijzel en stamp fijn. Snijd de sjalotten in dunne parten. Snijd de bosuitjes in schuine ringen en de koriander, munt en het Thaise basilicum grof.
Halveer 1½ limoen en pers de vruchten uit. Meng met de vissaus, suiker en chilivlokken tot een dressing. Meng het gehakt, citroengras, de sjalot, bosui, grofgesneden kruiden en dressing in een kom. Schep als laatste de gemalen rijst erdoor.
Haal de blaadjes van de krop sla. Schil de komkommer om en om, zodat je groene strepen krijgt en snijd in schuine plakjes of met een kartelmesje in plakjes. Doe het gehakt, de slablaadjes en komkommer in aparte kommen, zodat iedereen zijn eigen slawrap kan maken. Serveer de rest van de limoen in parten ernaast. Lekker met gestoomde rijst.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Laos
gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande 19 mei – 29 juni 2025

Geen opmerkingen: