CONCOMBRES EN BLANC (WITTE KOMKOMMERSALADE)
Komkommersalade schaart zich in Frankrijk onder de hors d’oevres en ze wordt vooral op warme dagen tussen de middag gegeten - als voedzaam en fris voorgerecht. Concombres en blanc is een variant op rinse Bulgaarse komkommersalade waarbij de typische Balkansmaak werd verdreven door gebruik van crème fraîche in plaats van yoghurt. Daardoor belandt de salade opeens in damasten sferen. In deze versie is een kleine hoeveelheid yoghurt teruggebracht om de rijke roomsmaak iets te breken. Het vleugje knoflook kan naar wens vervangen worden door een flinke mespunt mild paprikapoeder.
1 grote komkommer (circa 500 gram)
zout
6 eetlepels koude crème fraîche
1 - 2 eetlepels koude boeren yoghurt
2 eetlepels olijfolie (vierge)
versgemalen zwarte peper
½ teentje knoflook, geperst
1 theelepel citroensap
1½ eetlepel fijngesneden dillegroen
Schil de komkommer, halveer hem overlangs en schraap met een theelepel de zaadjes weg. Snijd de komkommer in niet al te dunne boogjes en doe hem in een ruime kom. Bestrooi ze met krap 2 theelepels zout en laat de komkommer 1 - 2 uur in de ijskast ‘uitwateren’. Giet vlak voor gebruik het vrijgekomen vocht weg en roer crème fraîche, yoghurt en olijfolie door de komkommer. Breng de salade op smaak met een weinig zout, veel peper, de knoflook, het citroensap en de fijngesneden dille. Houd de knoflook aan de bescheiden kant, die smaak moet ondersteunen maar mag beslist niet overheersen. Het gaat om een gelukkig evenwicht.
2 - 3 personen
land : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Florine Boucher in het NRC
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten