zondag 27 maart 2022

Blanquette de pommes de terre aux poireaux (Normandië, Frankrijk)

BLANQUETTE DE POMMES DE TERRE AUX POIREAUX (STOOFPOT VAN GEKOOKTE AARDAPPELEN EN PREI)

Deze stoofpot ziet er aantrekkelijker uit als hij voor het opdienen onder de grill van een bruin korstje wordt voorzien, alhoewel strikt genomen een ‘blanquette’ blank behoort te blijven.

60 gram boter
500 gram prei, schoongemaakt en in plakjes gesneden
1 eetlepel bloem
6 deciliter melk, eventueel meer
1 kilogram aardappels, in dunne plakjes gesneden
zout
peper
snuifje gemalen nootmuskaat
bouquet garni


Smelt in een zware, tamelijk grote pan 3 eetlepels boter, doe de preiringen daarbij en bak ze op laag vuur in 5 minuten zacht maar niet bruin, terwijl u roert. Strooi de bloem erover en laat deze op laag vuur, terwijl u roert, 1 minuut meefruiten. Voeg de melk toe en breng het geheel aan de kook, waarbij u roert om klontjes te voorkomen. Voeg de aardappels, zout, peper, nootmuskaat en bouquet garni toe. Leg het deksel op de pan en laat het geheel op een erg laag vuur 30 minuten zachtjes stoven, waarbij u vaak roert om aanbranden te voorkomen, tot de aardappels gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Verwijder het bouquet garni en breng de stoofpot op smaak. Giet alles in een ondiepe, beboterde vuurvaste schaal. Desgewenst kunt u de rest van de boter in klontjes bovenop leggen en het geheel onder de grill bruin laten worden.

4 - 6 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: