zondag 27 maart 2022

Gratin de coquillages (Normandië, Frankrijk)

GRATIN DE COQUILLAGES (GRATIN VAN SCHELPDIEREN)

Dit soort gratingerechten is typerend voor Normandië. De Venusschelpen kunnen desgewenst worden vervangen door mosselen, of gebruik een combinatie van beide soorten met kleine jakobsschelpen. Het is een tamelijk machtig, maar wel erg lekker voorgerecht of - met een groene salade - een licht hoofdgerecht.

1 kilogram venusschelpen of mosselen, schoongemaakt
2 eetlepels droge cider of witte wijn
30 gram boter
30 gram bloem
versgeraspte nootmuskaat
1 laurierblaadje
300 gram crème fraîche of slagroom
3 eieren
350 gram grote gepelde garnalen
3 - 4 eetlepels droog broodkruim


Doe de mosselen met de cider of de wijn in een grote pan met dikke bodem en laat ze met het deksel op de pan op hoog vuur 5 minuten koken tot de schelpen openstaan (gooi dichte exemplaren weg). Neem de mosselen, als ze iets zijn afgekoeld, uit de schelpen. Zeef het kookvocht door een natgemaakte keukendoek en meet 2 deciliter af voor de saus. (Vries de rest desgewenst in en gebruik het voor een ander recept.)
Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk een lage ovenschaal met een doorsnee van 28 centimeter met wat boter.
Verhit de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg het kookvocht van de mosselen toe en blijf roeren tot het een gladde saus is. Neem de pan even van het vuur als het mengsel gaat aanzetten. Draai het vuur laag, voeg nootmuskaat en het laurierblad toe en roer de helft van de room erdoor. Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken en verwijder het laurierblad.
Klop de eieren los met de resterende room en klop er in een dun straaltje de saus door. Schep de mosselen en de garnalen in de ovenschaal en giet de saus erover. Bestrooi met broodkruim en bak het gerecht 50 minuten in de voorverwarmde oven tot er een goudbruin korstje op zit, maar het binnenste nog niet helemaal stevig is.

4 - 6 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De smaak van Normandië : Ontdek de tradities en de beste streekgerechten van Normandië / Carole Clements

Geen opmerkingen: