maandag 13 december 2021

Gevulde pompoen met bosui, doperwten en feta (Algerije)

GEVULDE POMPOEN MET BOSUI, DOPERWTEN EN FETA

1 grote biologische ronde oranje pompoen of 4 kleinere exemplaren
olijfolie
zout
600 gram verse of diepvriesdoperwten
3 sjalotten
1 teen knoflook
1 kleine rawitpeper (fijne chilipeper)
en snufje gemalen komijnzaad
een mespuntje tijmblaadjes
300 gram zachte verse feta
enkele sprieten bieslook


Verhit de oven tot 180 - 200°C.
Snijd een kapje van elke pompoen af, haal de zaden en de draderige kern uit de pompoenen en vet het vruchtvlees in met olijfolie; prik onderin de pompoen een gaatje zodat het vocht er tijdens het roosteren uit kan lopen. Zet de pompoenen op een bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven. Haal ze eruit.
Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de doperwten hierin 2 minuten, giet ze af en spoel ze koud onder de kraan. Laat ze uitlekken.
Kneus de sjalotten en knoflook in een vijzel, trek de vliesjes eraf en snipper sjalot en knoflook fijn. Wrijf ook de rawit in de vijzel fijn.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en smoor sjalot en knoflook met een vleugje rawit, de komijn en de tijm tot de sjalot glazig is. Doe de doperwten in de pan en stoof ze zachtjes een minuut of twee mee. Roer vlak voor het opdienen een eetlepel feta door de doperwtjes.
Snijd de overgebleven feta in plakken en vul de pompoenen met het doperwtenmengsel en de feta.
Garneer de pompoenen met bieslook.

4 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De nomadische keuken van Raïnaraï / Laurent Med Khellout

Geen opmerkingen: